Blog

Mi alapján válassz segítőt?

A segítőválasztás kritériumai 4 pontban összegezve.
Sok szeretettel tőlem Neked!


1. KICSIT SZOMORKÁS A HANGULATOM
Első körben azt célszerű eldönteni, hogy milyen szintű a probléma, amivel meg szeretnél birkózni. Igényel-e orvosi segítséget? Főként a múltra, vagy inkább a jelenre, jövőre fókuszálva szeretnél haladni? A választás megkönnyítésére mutatok egy nagyon leegyszerűsített folyamatábrát.



2. Ó, MONDD, TE KIT VÁLASZTANÁL?
Mindenki más szempont alapján mérlegel. Hasznos lehet megkérdezni ismerőst, rokont, barátot, hogy neki milyen tapasztalatai vannak. Akkor érdemes igazán fontolóra venni, ha nagyon pozitívan nyilatkozik egy adott szakemberről, aki neki bevált.
Ha úgy érzed, inkább magánügyedként kezelnéd, hogy úgy érzed, segítőre szorulsz - ami szerintem elég gyakori -, keress rá több szakemberre és nézd meg a honlapjukat, Facebook oldalukat. Határozd meg magad, hogy Neked mi számít fontos szempontnak a döntés meghozatalában: nő/férfi; fiatal/idős; földrajzi elhelyezkedés/online; végzettség, szimpátia, óradíj, érdeklődési kör...? Csak néhány ötlet, kizárólag az a fontos, hogy a Te értékítéleted szerint Neked megfelelő legyen.

3. HA ITT LENNÉL VELEM
Sajnos nem tudom azt mondani, hogy már az első alkalommal kiderül, hogy jó vagy rossz szaekmbernél ülsz - ha egyértelmű, az csak azt erősíti, hogy nem a megfelelő ember kezei közt kötöttél ki. Mert a negatív végeredmény sokkal egyértelműbb, hamarabb megnyilvánul, mint a pozitív. Ha három ülés alkalmával is megvan a kémia, tudtok együtt dolgozni, na az már szuper!

Aki mellett azt érzed, hogy:
- feltétel nélkül elfogad, megért (jelei, következményei: Mersz előtte nyíltan beszélni. Nem szűröd az információkat. Vállalod magadat olyannak, amilyen vagy, nem akarsz a valósnál jobb színben feltűnni).
- nem ítélkezik (Ez az előzővel rokon, de mégis érdemes kiemelni külön is. Nem érzed mellette úgy, hogy hülyeséget mondasz/kérdezel. Nem érezteti sértő vagy durva módon, ha bármivel nem ért egyet, beleértve a mimikát, grimaszokat is. Nem személyeskedik. Nem akar ráderőltetni sem értékrendet, sem megoldást, sem semmi mást.)
- az előző két pont folyományaként: meg tudsz benne bízni.
- egy nyelvet beszéltek (érted a hasonlatait, metaforáit, mintha a vesédbe látna.)
- Hacsak nem tanácsadó, nem ad úton-útfélen, elhamarkodottan tanácsot.
- A: legkésőbb a 2. ülés végén úgy érzed, valamennyit előrébb mozdult a problémád a megoldás útján, haladtok valamilyen irányba. B: Elhangzott legalább 1 olyan kérdés vagy ténymegállapítás, ami előrébbvitt, huzamosabb időn keresztül időről időre bevillant és elgondolkodtatott, amin nem tudtál csak úgy túllépni.
- csak Rólad, a Te dolgaidról esik szó. (Nyoma sincs a "Nekem is...", "én is...", "az semmi, velem meg az történt..." típusú kontrázásnak.)
- fontos számára a titoktartás (jele: ha esetleg egy korábbi esetre hivatkozik, bárkire ráhúzható a történet, nem beazonosítható a részletek alapján sem az alany. A nevesítés a titoktartás megszegésének a legdurvább áthágása.)
- Távolságot tart a magánéletben (ülésen kívül, azokkal párhuzamosan nincs semmilyen jellegű kapcsolattartás)

4. 8 ÓRA MUNKA
Magukról az ülésekről annyit érdemes tudnod, hogy az egyes alkalalmaknak van eleje, közepe, vége, tehát egy íven át vezetett folyamatról beszélünk. De ami kicsiben, az nagyban is megmutatkozik: a 2.-5.-8. ülés (esete válogatja mennyire van szükség) végére fog kirajzolódni az a vonal -jó esetben javuló tendencia :) -, ami mentén haladtatok. Ehhez szükséges kezdetben a kiindulási helyzet, nehézségek tisztázása, egy konkrét célmeghatározás, megoldási terv kidolgozása és -kivitelezése folyamatos utánellenőrzéssel.
A coach főleg kérdésekkel dolgozik, de előfordulhat, hogy kreatív feladatot ad (kártya, rajz, mutogatás... mintha Activityznél :) ). Viccet félretéve: a jó coach figyelembe veszi a személyiségedet, érdeklődési körödet, alapképességeidet, ellenérzéseidet, nem fog ráderőltetni olyat, amit Te nem szeretnél. A még jobb coach jó érzékkel eleve olyan feladatot ad, ami úgy érzi, kifejezetten passzol Hozzád.

Ha csak egy tanácsot adhatnék, azt is dióhéjban, az ez lenne: Figyelj a saját érzéseidre, ott maradj, ahol jól érzed magad - ahol pedig nem, onnan menekülj!
Copyright © 2022 Vörös Ágnes

Kapcsolat


+36 70/6732-344
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dokumentumok


Impresszum

Adatkezelési szabályzat

Általános szerződési feltételek