Rólam

Vörös Ágnes vagyok,
tanulási, párkapcsolati
és loneliness coach

20 évesen egy középfokú angol és egy felsőfokú német nyelvvizsgával a kezemben kezdtem el az egyetemet. Másodévtől már párhuzamosan végeztem az ipari termék- és formatervező, továbbá a faipari mérnök képzést. Később teljes munkaidős állás (termékmenedzser) mellett csináltam végig a mérnöktanári képzést és tanítottam matematikát, ill. németet napi 2-4 órában a hét 5 napján.

A tanítástól a coachingig

Módszeresen tanítottam, követeltem, miközben minden tanítványom külön bánásmódot igényelt. Volt, aki tette a dolgát noszogatás nélkül, más csak ultimátumra dolgozott, volt, aki csak azután tudott figyelni, hogy kiadhatta magából a napi/heti felgyülemlett feszültséget – nem akadt, aki meghallgassa. Ahogy kezdtem rutint szerezni a tanításban, egyre jobban tudtam fókuszálni az egyénre is. Az érdeklődési körére, a gondolkodásmódjára, a motivációira, a nehézségeire, félelmeire, gátakra és a saját megoldási lehetőségeire: rá, magára, az emberre. Szép lassan kirajzolódott előttem egy olyan perspektíva, ami már nem pusztán a tananyag átadását célozza meg.

Hosszú utat jártam be: sehol annyit nem tanultam az emberekről, mint tanítás közben. Az első óráimon nem akartam tudni, ki ül velem szemben. Eszközként tekintettem magamra, ami kizárólag a tananyag jobb megértését hivatott szolgálni. Nem akartam magamból semmi személyeset megmutatni, cserébe a másikból sem akartam látni semmit. Utópia - vagy inkább disztópia. Innét jutottam el a coaching szemléletű tanításig - még ha nem is volt tudatos, hogy amit tanításként csináltam, az már részben coaching.

Minél több ember minél mélyebben nyílt meg, annál inkább körvanalazódott előttem, hogy milyen sokan érzik magukat magányosnak, vágynak (hiába) a szeretetre, elfogadásra. Következésképp az önelfogadásra. Szinte minden nehézségük visszavezethető erre a pontra. Segíteni akartam - és általában meg is találtam a módját. Naná. Először magamon kellett segítenem, még évekkel a tanítás elkezdése előtt. A felsorolt érzések egyikére sem mondhatom, hogy ismeretlen lett volna. Nekem is tanulnom kellett az ezekkel való megküzdést. De sikerült. És ha nekem sikerült, bárkinek sikerülhet. (Kijelentő módban, ponttal a végén.) 

Egy coaching ülés levezetése számomra azt jelenti, hogy arra a 60 percre én, az ego, kikapcsolok, egyúttal minden idegszálam „készenlétre vált”. Csak a másik ember, az ő problémái léteznek, arra keresünk járható megoldást. Ami fontos, hogy a találkozó végén az ügyfél elégedetten távozzon; azzal a tudattal, hogy immáron képes kezébe venni az irányítást, bármiről legyen is szó. A teljes folyamat, üléssorozat végén pedig el tudja érni a kitőzött céljait, teljesülnek a vágyai, kihozza magából a maximális teljesítményt, mer változtatni egy számára kellemetlen élethelyzeten, ki tud mozdulni a komfortzónájából. Teszi mindezt „pusztán” megfelelően felépített beszélgetéseknek és kreatív eszközöknek köszönhetően.

Copyright © 2022 Vörös Ágnes

Kapcsolat


+36 70/6732-344
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dokumentumok


Impresszum

Adatkezelési szabályzat

Általános szerződési feltételek